Μέτρα στήριξης επενδυτικής δραστηριότητας στον τομέα της βιομηχανίας

Μέτρα στήριξης επενδυτικής δραστηριότητας στον τομέα της βιομηχανίας

Αρ. Πρωτ. 3495/26.08.08

Προς Υπουργούς:
- Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
- Ανάπτυξης


Σοβαρό πλήγμα δέχεται η ελληνική βιομηχανία, καθώς καταγράφεται πτώση της επενδυτικής δραστηριότητας κατά 13,1% για το έτος 2007, πτώση η οποία έρχεται σε αντίθεση με τη συνολική εικόνα που παρατηρείται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με εξαίρεση τους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης, που σημείωσαν άνοδο επενδυτικής δραστηριότητας για το 2007 καταγράφοντας 31% και 19% αντίστοιχα, οι υπόλοιποι κλάδοι της ελληνικής βιομηχανίας παρουσιάζουν περιορισμό των δαπανών τους και πτώση των επενδύσεων.

Ενδεικτική της μείωσης της επενδυτικής δραστηριότητας είναι και η περίπτωση του κλάδου των τροφίμων-ποτών-καπνού, που η αποτίμηση για το έτος 2007 κάθε άλλο παρά θετική είναι, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 10,4%. Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία των υπόλοιπων κλάδων εκτιμάται ότι σημειώνουν πτώση της τάξης του 15%.
Σύμφωνα με την πρώτη έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το 2008, η πτώση της επενδυτικής δραστηριότητας στην ελληνική βιομηχανία εκτιμάται ότι ξεπερνά την μείωση κατά 6,8%, που καταγράφηκε αντίστοιχα τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2007. Ιδιαίτερα σημαντική εκτιμάται η πτωτική πορεία των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα καθώς καταγράφηκε μείωση κατά 14,1% το 2007, ενώ στις δημόσιες επιχειρήσεις εκτιμάται αύξηση κατά 6,5%. Εικόνα που ανατρέπεται για το 2008, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ το επενδυτικό κλίμα βελτιώνεται στις επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα, ενώ στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα εκτιμάται μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας κατά 29,2%.
Σε επίπεδο Ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Ένωσης η αύξηση των επενδύσεων εκτιμάται στο 8,6% και 8,2% αντίστοιχα, κατατάσσοντας την χώρα μας μαζί με την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ρουμανία και το Λουξεμβούργο τις μοναδικές χώρες της Ε.Ε. που καταγράφεται πτώση επενδυτικής δραστηριότητας.

Μετά από τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Πρόκειται να εξετάσουν τα αρμόδια Υπουργεία τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει την επενδυτική δραστηριότητα της ελληνικής βιομηχανίας σε πτωτική πορεία;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να ανακάμψει η επενδυτική δραστηριότητα της βιομηχανίας στην χώρα μας τόσο στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, όσο και στις επιχειρήσεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα;   Απαντήσεις Υπουργείων